אין כמו ריח של חג באוויר וריח של ראש השנה בפרט, במיוחד שהוא מלווה בניחוחות של ריבות לשנה מתוקה. אצלנו, בערב ראש השנה, לא מגישים תפוח בדבש לשולחן, אלא ריבות העשויות מענבים, דלעת, אפרסקים, תפוחים, חבושים ועוד.
היות ששנה חדשה היא גם סימן להתחדשות, החלטתי להכין, בפעם הראשונה, ריבה ועוד אחת שעשויה מרברבר. ירק שמעולם לא טעמתי. שמות רבים לרברבר והוא נקרא גם ריבס ורוברב. יש לו טעם חמצמץ והוא מזכיר את הסלרי בצורתו, אך צבעו אדום.
כמה הדגשים לפני שנגשים להכין ריבה:
יש הטוענים כי היחס בין כמות הפרי לכמות הסוכר צריכה להיות מדויקת (משמע 500 ג' סוכר על 500 ג' פרי), מאידך יש הטוענים כי אין צורך לשמור על היחס באדיקות. אולם, יש לקחת בחשבון שברגע שמפחיתים את כמות הסוכר, מועד זמן התפוגה של הריבה מתקצר.
יש להשתמש בסיר עם תחתית כבדה.
יש לבשל על אש נמוכה כל זמן בישול הריבה.
הוספת מיץ לימון מזרזת את תהליך ההתקשרות של הריבה.
שימוש בתפוח עץ חמצמץ, מזן גרנד סמית, כמו שאני השתמשתי, מהווה פקטין טבעי, העוזר אף הוא להיקשרות הריבה.
לקראת סיום תהליך בישול הריבה מניחים מעט ממנה בצלחת ורואים אם היא התייצבה. אם לא ממשיכים לבשל עוד.
מעט לאחר תום בישול הריבה יש להעבירה לצנצנת מעוקרת (לא לתת לה להתקרר יותר מידי).
כפי שציינתי זו הפעם הראשונה שהכנתי ריבה, המרקם יצא טוב, לגבי הטעם יש מי שאמרו שיצא מתוק מידי ויש מי שאמרו שהמתיקות היא במידה הנכונה.
המצרכים :
500 גרם רברבר – קצוץ לריבועים קטנים
1 תפוח עץ גרנד-סמית- חתוך לרבועים
400 גרם סוכר לבן
מיץ מחצי לימון
2 כוכבי אניס
אופן ההכנה:
מערבבים את הסוכר, רברבר, מיץ לימון, תפ"ע וכוכבי אניס על להבה נמוכה עד שהסוכר נמס.
מבשלים עם מעט ערבוב עד שהריבה מתחילה להסמיך ועד שעוברת "בהצלחה" את מבחן ההתמצקות. (בערך כשעה).
בעת הבישול מתקבל צבע אדמדם יפה אך קחו בחשבון כי הריבס מתפרק לסיבים.
מתכונים נוספים לריבות ותמונות קיבלתי מאחותי אתי, אשר, בין היתר, משמשת כיועצת הקולינרית שלי לבישול טריפוליטאי, הנה הריבות שהיא מכינה לחג ועמלה עליהן במסירות. השנה בתפריט הריבות: ריבת תפוחים, ריבות פירות (מתפ"ע, אפרסקים ושזיפים), ריבת ענבים וריבת דלעת, החביבה עלי במיוחד. הנה המתכון שלה לריבות:
חצי קילו פרי חתוך לריבועים
250 ג' סוכר
מיץ מ 2 כפות לימון
2 מקלות קינמון
4-5 שיני ציפורן
אופן הכנה:
על אש נמוכה מבשלים בסיר סוכר, לימון, פירות ותבלינים. הבישול אורך כחצי שעה ובסופו המרקם של הריבות אינו סמיך לגמרי.
אהבתי מאוד – ואני מכירה גם את הטעם – ככה שאני כבר מחכה לראש השנה!!
שתהיה לכולנו – שנה טובה ומוצלחת – ובעיקר בריאות ושלווה פנימית!
כל הכבוד נראה טעים מאד מה עם ריבת תפוחי העץ שנה טובה ומתוקה לכולם
נראה טעים ביותר! אני מתענינת בגרסת ה"דיאט" -האם תחליף סוכר "יעשה" את העבודה והאם ידועה הכמות ביחס לפרי?
לא ניסתי לעשות את הריבה עם תחליף סוכר.אשלח אליך מתכון לריבה ללא סוכר, אך לא ניסתי אותו.
חשוב לציין כי מועד זמן התפוגה של הריבה מתקצר וכן שיש לאכסנה במקרר.