בסטיל- קציצות טריפוליטאיות שגם ילדים אוהבים

מאת ענת לבל
19 באוגוסט 2010


ההכנה כרוכה בלא מעט שלבים, סירים ומחבתות. התוצאה מממ… והילדים (שלי) אוהבים את הקציצות הרכות הללו. הללויה… הבסטילות הן מהמטבח הטריפוליטאי ואצלנו מגישים אותן בפסח כשהן עטופות בקמח מצה. בשאר ימות השנה עם פירורי לחם. הן לא מתאימות להקפאה וכמובן הכי טעימות בשנייה שיצאו מהשמן החם
בשונה מהמתכון של אמי, אני מוסיפה כורכום לבשר, בשל התכונות האנטי-דלקתיות שלו. ובכלל מאז שקראתי על סגולותיו אני מוסיפה אותו הרבה.ניתן לומר שתערובת התבלינים העיקרית שלי מבוססת על מלח, פלפל, כורכום וקינמון- היות שניתן למצוא את שילובם בהרבה מתכונים. אתם מוזמנים לגוון, כמובן
חשוב לי שתקראו את כל המתכון לפני שאתם ניגשים למלאכה, כולל ההדגשים שציינתי בסוף, הם עשויים להועיל ולתת מענה לכמה סוגיות שמתעוררות בדרך

מצרכים
7 תפוחי אדמה
250 ג' בשר טחון – בקר או הודו

1 בצל חתוך קצוץ דק
5 גבעולי פטרוזליה חתוכים דק
5 גבעולי כוסברה חתוכים דק – לא חובה

1 כפית כורכום
1 כפית קינמון
1 כפית פלפל שחור
חצי כף מלח
1 ביצה טרופה
כוס (או יותר לפי הצורך ) פירורי לחם/ קמח מצה

אופן ההכנה
שלב ראשון

* יש להצטייד ב 2 סירים אחד לבישול תפוחי האדמה והשני לבישול הבשר במים
בסיר אחד ממלאים מים ומבשלים את תפוחי האדמה עד לריכוך
מקלפים את קליפות תפוחי האדמה ומועכים (כמו פירה) ומחכים שיצטננו
במקביל, בסיר אחר, שמים את הבשר הטחון יחד עם התבלינים והבצל וממלאים את הסיר במים עד לגובה הבשר.מתחילים עם להבה גדולה ואח"כ מנמיכים, כדי למנוע את הידבקות הבשר לתחתית. כמו כן, דואגים לערבב מידי פעם, עם כף מעץ את התערובת. בזמן בישול הבשר אני לא שמה את המכסה על הסיר בכדי שהמים יתאדו.
אחרי כ- 20 דק' בודקים את הבשר – אם הוא מוכן ושינה את צבעו מעבירים למסננת –על מנת שהמים יטפטפו החוצה. אם לא, ממשיכים בבישול עד שמוכן ומסננים.
לאחר מכן, מוספים לתערובת את עשבי התיבול הקצוצים. (היות שאני לא רוצה שעשבי התיבול יהפכו ל"סמרטוטיים" אלא דווקא ישמרו על רעננותם, אני מוספיה אותם רק בשלב זה ולא בזמן אידוי הבשר במים).
שלב שני- הרכבת הקציצות
מתפוחי האדמה המעוכים יוצרים מעין מעטפת לבשר וממלאים במלית
יוצרים את הקציצות בצורה מעוגלת כשהבשר נמצא בתוכן. כפי שתוכלו להתרשם בתמונות

שלב שלישי- טיגון הקציצות:

כל קציצה עוטפים בביצה ומעבירים לפירורי הלחם/קמח מצה (כמו שניצלים) ומעבירים לטיגון במחבת. הטיגון לא נעשה בשמן עמוק, אלא חצי עמוק, מה שמשווה לקציצות מעין מראה של סופגניות. יש לטגן משני הצדדים.    

 הדגשים:

אם כמות תפוחי האדמה אינה מספיקה לעטוף את כל מלית הבשר שנותרה, (משמע, שכמות הבשר גדולה מידי לעומת תפוחי האדמה), ניתן לערבב את כל המרכיבים יחד כולל הביצה ופירורי הלחם ולטגן. אז יוצאות קציצות טעימות, אך פחות משקעות במראן. (כפי שרואים בתמונה את שני סוגי הקציצות ).

מטגנים את הקציצות רק לאחר שהשמן הספיק להתחמם, מטגנים בסבבים.

אם אתם רוצים להמשיך ליצור אך ורק קציצות מושקעות ולא נשארו תפוחי אדמה במקרר, ניתן להקפיא את מלית הבשר לפעם הבאה.

כמו כן, ניתן להכין כמות גדולה יותר מהמלית בכוונה ולהקפיא. כך חוסכים שלב בפעם הבאה שרוצים להכין את הקציצות.

 

הצטרפו לדיון

  1. יפה מאד וגם טעים רם יפה וגם אופה

    1. תודה ליועצת הקולינרית שלי 🙂

  2. ענת מתוקתי,

    התמונות כה משגעות ומגרות!

    אני אוסיף גם כמון לתערובת הבשר, מה דעתך??

    1. הי סיסי, נשמע מצויין, בהחלט אפשרי להוסיף כמון – ועדכני איך יצא. תודה

  3. טעים לי בפה כבר מהקריאה החטופה…אני אוהבת את הסגנון כתיבה שלך ענת
    ומייד מבשילה שרוול לבישול…

    1. תודה יקרתי, אל תשכחי לצלם ולשלוח אלי…:-)

  4. נראה נהדר – אני גאה בך!!!!!!!!!!!1

    1. תודה מתוקה שלי

  5. צילומים מאוד יפים וגם המתכון מוסבר טוב מאוד!
    אני צריכה לנסות אותו.

  6. יש אפשרות למילוי צמחוני כמו פטריות מטוגנות עם בצל למשל? מה שבטוח זה שאני אנסה את המתכון הזה והוא מוסבר בצורה ברורה לגמרי… :o)

    1. בהחלט, זה מילוי צמחוני נהדר. מבחינת עשבי תיבול את יכולה להוסיף גם עירית קצוצה- אם אתם אוהבים.

      1. תודה העירית רעיון מצויין, אני עושה גם צמחוני וגם עם הבשר… אני אדווח איך יצא לי

        1. ברור…מחכה לשמוע 🙂

          1. חשבתי על עוד מילוי צמחוני. אני מודה שלא ניסתי, אך נראה לי שיכול להתאים: תירס עם עירית או בצל ירוק עם מעט רוטב צ'ילי חריף-מתוק.

  7. ענת, נראה מעולה! גם המתכון הזה של הקציצות, גם הסלט ובכלל כל האתר. אבל איפה פינת המתוקים???

    1. תודה רבה שגית ולא לדאוג למתוקים, גם להם יהיה מקום 🙂

  8. ענת יקירתי! נראה משגע אני הולכת לנסות את הקציצות גם באפיה בתנור (כמו השניצלים עליהם דברנו…)
    ואני מקווה לא לפגום בטעם המקורי…

    1. תמי, אם את מתכוונת להכניסן לתנור אני מציעה לעשות הקציצות יותר שטוחות.
      יש אפשרות במקום הקציצות לעשות פשטידת בסטיל אם תרצי אשמח לשלוח אליך את המתכון. אם כי חשוב לציין כי הטעם המתקבל הוא קצת שונה.
      השניצלים יצאו מעולה מעולה, בקרוב אפרסם את הפוסט.

      בהצלחה, ענת

  9. היי ענת, הכנתי את הקציצות בתנור עפ"י המתכון שלך (פרורי לחם הכנתי בעצמי) ויצא מעולה!!! בשבת אכין מהן ואקח לבני לצבא!
    המון תודה ויישר כוח!

    נ.ב-פרורי לחם למי שרוצה: לוקחים פרוסות לחם ללא "הקשה" (אני השתמשתי בלחם קל) ,מכניסים למעבד מזון עם תיבול שרוצים. אני הוספתי מלח,פלפל ותבלין גריל. מעבדים ומקבלים פרורי לחם מתובלים שבתנור נעשו פריכים וטעימים. בתיאבון!

    1. שמחה מאוד, תודה תמי על התגובה ועל הטיפ להכנת פירורי לחם.

  10. מומלץ להוסיף באהראג' (בהרת) – יש בו גם כורכום גם קינמון גם אגוז מוסקט וזה טעים….

    1. מסכימה בהחלט. תודה על התוספת

  11. הצעה אחרת לביסטילות.
    יש להרתיח את תפוחי האדמה עד שיהיו רכות למעוך כמו לפירה ןלהוסיף מלח+חלמון 1 ולערבב לתת להתקרר .בנתיים לוקחים את הבשר שמים בתוך סיר ללא מים וללא שום תבליו,לערבב מידי פעם עד לשינוי צבע הבשר לכמעט אפור ,להוסיף את החלבון(הלבן של הביצה)מעט כורכום+פלפל שחור לערבב ולתת להתקרר. ואז להתחיל במילוי (מרטיבים את כף היד לוקחים מעט מהפירה יוצרים גומה כאשר הפירה נמצע בכף היד לוקחים כף מלאה מהבשר שמים בגומה וסוגרים,להדק את הקציצה שנוצרה בתוך קמח מצות ולאחר מיכן ליתבול בתוך ביצה ולשים בשמן מעט עמוק בתאבון

    1. תודה על התגובה ועל ההצעה למתכון.

  12. ענת המתוקה, זה אנחנו ההוד השרונים מפירנצה (אורן וצאלה),עכשיו נכנסנו לבלוג היפיפה והמושקע שלך.. תתחדשי! התמונות משגעות, המנות מרעננות ומעוררות תיאבון, ואפילו שכבר לילה, הזלנו ריר על המקלדת, ננסה בהקדם ונעדכן אותך. להשתמע בקרוב (בסקייפ)… ד"ש לכל הבנים, צאלה.

    1. תודה יקרתי על המחמאות! מחכה כמובן לשמוע עידכונים מפירנצה ועידכונים על מתכונים שניסיתם. תהנו ותפיקו את המירב משהותכם שם. ואם את נתקלת במתכון מקומי ומיוחד אשמח שתעדכני אותי גם על מנת שימצא דרכו לבלוג…שנה מקסימה!

  13. צ'חלה מועלם says:

    זה בערך כמו קובה תפוחי אדמה של עירקים

    1. בערך, נראה שאלה וורסיות למאכלי פסח. תודה

  14. שלום לכל הבשלניות, אנחנו מזמן לא מטגנים את הבסטיל, מכינים ממנו פשטידה בתנור, פחות משמין.
    את הבשר מטגנים עם הבצל, מתבלים בפלפל שחור מלח ומעט קינמון, פטרוזליה וסלרי קצוץ,ו מוסיפים מעט מים ומבשלים מספר דקות [כרבע שעה] מקררים מעט, מוסיפים ביצה מערבבים ומניחים בצד. מבשלים תפוחי אדמה לפירה, מוסיפים פרורי לחם וביצה ומחלקים לשתיים, בתבנית משומנת משטיחים את מחצית מכמות הפירה מוסיפים את בלילת הבשר ומשטחים את המחצית השניה של הפירה.אופים עד להזהבת החלק העליון. מומלץ בחום. בתאבון

    1. תודה שרה, נשמע מעולה. ישנה דרך נוספת ללא טיגון- להכין את הבסטיל כקציצות, לעטוף בביצה, פירורי לחם ובאמצעות מברשת סיליקון לשמן עם שמן זית- כמו במתכון של השניצל הלא מטוגן שמופיע באתר. ולהכניס לתנור- כך חוסכים את הטיגון וגם המראה של הקציצות נשאר זהה.

  15. אז רציתי לעדכן שאני הכנתי את הססטיל ויצא מוצלח מאוד – רק שנשאר לי דיי הרבה בשר
    אז כנתי רוטב בסיסי של ספטה ללא תבלינים והוספתי אליה את הבשר – יצא בולונייז משובח
    אני ממליצה בחום!!!

    1. anat_lobel says:

      מצויין פאני!!! רעיון טוב, אגב את יודעת שאם נשאר מהמלית ניתן להקפיא אותה לשימוש בפעם הבאה..בתאבון!!

      1. ברור שאני יודעת עשיתי את זה אחרי שהוצאתי מהמקפיא את מה שנשאר לי מהפעם הקודמת – אני קוראת כל מילה שלך!!!

        1. anat_lobel says:

          חחח…מקסימה שכמותך!!!

  16. אפרת לוזון says:

    אני מכירה את המתכון מחמותי ואכן קציצות מדהימות,
    שלבי ההכנה שלך למי שאינו מכיר ברורים ולדעתי יגרמו לכל אחת להצליח
    פשוט נהדר!

    1. תודה רבה אפרתי!!!

  17. מתכון נפלא שאותו אכין בחג הקרב עלינו…
    שיהיה חג שמח!!!
    חיה.

    1. תודה רבה יקרתי 🙂 קציצות שהילדים שלי אוהבים ומקווה שגם אצלכם יאהבו. שיהיה חג שמח!!!!

  18. קציצות מדהימות שווה להכין מתאים לכל חגי השנה כולל חנוכה אילו גם קציצות טוניסאיות שניקראות בנטז

    1. מסכימה איתך אורנה! אצלינו מכינים גם לא רק בחגים והילדים יודעים שכשנוסעים לסבתא מחכות קציצות בסטיל…תודה על תגובתך וחג שמח!!

  19. ההכנה דורשת שימוש של 2 סירים לבישול

להגיב על כחלון לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לייקים
Close
טעימונת © 2015
Close