- טעימונת - http://www.teimonet.co.il -

מפרום צמחוני


[1]

מפרום צמחוני

ואז החלטתי שאני חייבת להכין גרסה צמונית למפרום. עשיתי ניסיונות והעלאתי תמונה לאינסטוש (עוקבים כבר אחרי שם? אם לא חפשו את teimonet@)

לפי התגובות נראה היה שיש דרישה למתכון.

עלתה כמובן גם השאלה- כיצד יגיב הצד הטריפוליטאי לגרסה הצימחונית?? ללא ספק, מבחינתי, מדובר בשאלה מעניינת….

אז כמובן שהכנתי שוב  (אחרי שגם ערכתי מקצה שיפורים למתכון…) ולקחתי לבדיקה

והתגובות ?

היו מאוד חיוביות (הופתעתי…) ועל כן זה הזמן לשתף גם אתכם.

אז קבלו מתכון צמחוני למפרום שאפשר להגיד עליו שהוא same same but different

ומה הופך אותו לצמחוני ומוצלח? שעועית שחורה מחליפה את המלית הבשרית ועוד מרכיבי טעם כמו בהרט, כמון ופפריקה, וגם בצל מטוגן, שום ופטרוזליה, המעניקים הרבה טעם למלית.  מה שטוב שממש אפשר לטעום מבלי חשש את המלית ולהתאים אותה לטעמכם לפני שאתם ממשיכים בהכנת המתכון. כל השאר נשאר פחות או יותר אותו דבר. חובה, אבל ממש חובה להגיש עם קוסקוס, צ׳ירשי [2] ומסייר [3] ולפזר מעל לימון ומלח.

החומרים ל 6 מנות:

שימו לב מתחילים בהכנת המתכון יום קודם

למלית:

1 כוס שעועית שחורה, שטופה היטב ומושרת לילה במים

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1 בצל קצוץ

מלח, פלפל שחור

1/2 כפית בהרט

1/4 כפית  קינמון

1/2 כפית חרדל

1/2 כפית כמון

1/2 כפית פפריקה מתוקה

1 שן שום, כתושה

3 כפות שיבולת שועל דקה

3-4  כפות פירורי לחם (או יותר)

שמן

לירקות:

4 תפוחי אדמה

לבלילה:

2 ביצים

1-2 כפות רסק עגבניות (לא חובה)

1-2 כפות מים

מלח

פירורי לחם

שמן לטיגון

לרוטב:

שמן לטיגון

1 בצל קצוץ דק

1-2 כף גדושה רסק עגבניות (או מה שנשאר מחבילת רסק קטנה, אחרי שהשתמשנו לבלילת הביצים)

1/2 כפית פפריקה מתוקה

1/2 כפית בהרט

מלח, פלפל שחור

2 גבעולי סלרי קצוצים דק

1 גזר קלוף וקצוץ גס

1 כוס מים+ מים לכיסוי

אופן הכנה:

המלית:

מסננים את השעועית השחורה ממי ההשרייה

ממלאים סיר במים (לא מוסיפים מלח למים!), מוסיפים את השעועית השחורה ומבשלים כשעה וחצי עד לריכוך (טועמים ובודקים)

מסננים ומצננים

מעבירים את כל כמות השעועית השחורה למעבד מזון וטוחנים למחית, מעבירים לקערה.

מטגנים במחבת את הבצל עם מעט שמן עד שמתרככך ומוסיפים לקערה עם השעועית השחורה.

בקערית (אחרת) שמים את שיבולת השועל ומוסיפים לה מעט מים לריכוך (הערה: שיבולת השועל צריכה להיות רכה ולחה אך לא מאוד ספוגה במים, אם יש מים מיותרים מסננים היטב)

מוסיפים את שיבולת השועל (המרוככת) תבלינים (מלח, פלפל, כמון, פפריקה מתוקה, בהרט, קינמון), שום, פטרוזליה, חרדל ופירורי הלחם. מערבבים היטב. התערובת צריכה להיות ממש נוחה לעבודה, אפשר ללוש אותה עם הידיים ולעצב לקציצות. (אם יש צורך מוסיפים עוד פירורי לחם )

כאמור: ניתן לטעום את התערובת שהתקבלה ולהחליט אם לתבל עוד.

תפוחי האדמה:

פורסים את תפוח האדמה לפרוסות בעובי 2-3 ס״מ. חוצים כל פרוסה לרוחב, אך לא עד הסוף (משאירים את הקצה מחובר)

את החלקים האחרים של תפוחי האדמה, הקטנים מידי למילוי שומרים להכנת הרוטב.

ממלאים את תפוחי האדמה בתערובת השעועית ומהדקים היטב (שימו לב לא להעמיס יותר מידי במלית- על מנת שהמלית לא תחליק החוצה)

[4]

קציצות מפרום לפני טיגון וקימוח

טורפים בקערה את מרכיבי הבלילה: הביצים, רסק העגבניות, המים והמלח. שמים את פירורי הלחם בקערה נפרדת.

טובלים את הקציצות בבלילת הביצים ואח״כ בפירורי הלחם.

מחממים שמן לטיגון הקציצות במחבת עמוקה ומטגנים בזהירות את הקציצות משני הצדדים עד לקבלת גוון זהוב (תקפידו על השלב הזה- ״לסגור״ היטב עם הטיגון). מעבירים לנייר סופג

הרוטב:

מחממים מעט שמן בסיר, שימו לב: הטיפ הוא להשתמש במעט שמן שבו טוגנו הקציצות לטיגון הירקות שברוטב (מה שמעניק הרבה טעם לרוטב- אז אל תוותרו…)

מטגנים קלות את הבצל ומוסיפים את רסק העגבניות, התבלינים וכוס מים ומערבבים.

מרפדים את תחתית הסיר בסלרי, הגזר וחתיכות תפוחי האדמה שנותרו מהכנת הקציצות. מביאים לרתיחה.

מסדרים את הקציצות בסיר בשכבה אחת ומוסיפים מים עד שהקציצות מכוסות מעט (אפילו רק בגובה הקציצות ולא יותר). מביאים לרתיחה.

מבשלים על אש נמוכה עד שתפוחי האדמה מתרככים והקציצות מוכנות.

מגישים חם מעל קוסקוס ומפזרים לימון ומלח מעל הקציצות וכאמור חובה להגיש לצד צ׳ירשי וסלט מסייר .

הערות: ניתן לקצר תהליכים ובמקום להשרות את השעועית השחורה, להשתמש בשעועית שחורה מקופסת שימורים, מסוננת היטב מנוזלים. מעבירים למעבד מזון וטוחנים לקבלת מחית וממשיכים כפי שמוסבר במתכון.

עוד רעיונות למפרום ראו כאן [5]

שלבים מצולמים ראו כאן [6]

בתאבון ואשמח לדיווח איך יצא (וגם לתמונות)