הדפס פוסט זה הדפס פוסט זה

קציצות עדשים שחורות


קציצות עדשים שחורות טבעוניות

״שני צמחוני״ בגרסה טבעונית וטעימה…שלא כהרגלי, אני לא מצטנעת, מדובר בקציצות מפתיעות וטעימות. וכן, טבעוניות. ללא ביצים ומוצרים מהחי. המראה שלהן מזכיר קציצות בקר שיגרתיות והמרקם נהדר, בזכות השילוב בין מחית עדשים שחורות לעדשים שלמות שנכנסות לתערובת. שיבולת השועל קושרת את מרכיבי הקציצות והבצל המטוגן מעניק להן עסיסיות. מומלץ להגיש עם סלט ירקות קצוץ דק, או סלט עגבניות שרי, בצל ושום, לצד טחינה. במקרה הזה הכנתי טחינת פסטו, מתכון בהמשך

בפעמים הרבות שהכנתי את הקציצות,  היה לי נחמד לגלות, שגם חובבי בשר מושבעים, נהנו מהן מאוד, וגם ילדים (שכנראה המראה הזכיר להם קציצות בשר או מיני המבורגר ) הסכימו לנסות, לטעום ואף לאהוב.

אז כל מה שנשאר לכם לעשות זה לנסות, ולספר לי מה דעתכם… (ואם תכינו ותשלחו תמונה – זה בכלל יהיה כיף!)

המתכון התפרסם לראשונה במדור 3 על 3  במגזין ״דרך האוכל״ חודש מאי צילום אנטולי מיכאלו.

החומרים ל 12 קציצות:

1 כוס עדשים שחורות, שטופות

שמן, לטיגון

1 בצל, קצוץ

6 כפות שיבולת שועל דקה

3/4 כפית כמון

1/2 כפית פפריקה מתוקה

מלח, פלפל שחור

1 שן שום, כתושה

1 כפית חרדל

1/4-1/3 כוס פירורי לחם

1/2 כוס פטרוזליה, קצוצה

להגשה: טחינת פסטו (מתכון בהמשך)

אופן הכנה:

מבשלים את העדשים השחורות בסיר עם מים לכיסוי במשך 20-25 דק׳, עד שהן רכות, אך עדיין נגיסות. מסננים ומצננים

מעבירים 3/4 כמות מהעדשים למעבד מזון וטוחנים עד קבלת מחית חלקה

מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל במעט שמן עד שהוא מתרכך ומזהיב קלות

משרים את שיבולת השועל ב 2 כפות מים במשך 2 דקות, עד שהיא מתרככת והמים נספגים

מערבבים בקערה את מחית העדשים, העדשים השלמות, הבצל, התבלינים, הפטרוזליה, השום והחרדל, שיבולת השועל ופירורי הלחם עד קבלת תערובת מגובשת. אם צריך, מוסיפים עוד פירורי לחם

בשלב זה ניתן לטעום ולתקן תיבול

צרים מהתערובת קציצות עגולות. מחממים מעט שמן במחבת פסים ומטגנים את הקציצות משני הצדדים עד שמופיעים סימני צריבה (הופכים בעדינות בעזרת מרית שטוחה).

בהגשה מזלפים טחינת פסטו על הקציצות

טחינת פסטו:

שילוב בין 2 מרכיבים שאני מאוד אוהבת עם טעמים דומינטים המחמיאים לקציצות

1/2 כוס טחינה גולמית

מיץ מ 1/2 לימון

מלח

1/2 כוס מים קרים

1-2 כפות רוטב פסטו (ללא פרמזן)

אופן הכנה:

מערבבים בקערה את הטחינה, מיץ הלימון והמלח, את המים מוסיפים בהדרגה תוך כדי ערבוב עד קבלת הסמיכות הרצויה. מוסיפים את הפסטו ומערבבים. מתקנים תיבול

מתכון קודם מתכון הבא

מתכונים טעימים נוספים

אשמח לשמוע מה דעתכם. השאירו תגובה כאן

65 תגובות

  • הגב שירה 19 במאי 2014 at 23:31

    במה ניתן להחליף את שיבולת השועל לרגישים לגלוטן?

    • הגב anat_lobel 20 במאי 2014 at 9:12

      היי שירה,
      לאופציה לא טבעונית- ביצה ופירורי לחם (ללא גלוטן) לפי הצורך.
      לאופציה טבעונית- משמיטים את שיבולת השועל מהמתכון, ומוסיפים רק מפירורי הלחם לפי הצורך. תני לתערובת לעמוד כמה דק׳. להכין קציצות ולהפוך בעדינות כשמטגנים על מחבת פסים.
      במקרה הזה הקציצות יהיו יותר עדינות מבחינת המרקם שלהם וידרשו עבודה עדינה יותר, זאת בהשוואה לתערובת עם שיבולת השועל.
      בהצלחה,
      ענת

  • הגב דקלה 26 במאי 2014 at 21:32

    פשוט מעולה. הקציצות טעימות ביותר.
    קלות להכנה.תודה על עוד מתכון מפתיע וטעים.

    • הגב anat_lobel 31 במאי 2014 at 23:02

      תודה רבה דקלה! שמחה מאוד לשמוע :)

  • הגב קרן 3 ביוני 2014 at 9:36

    הי, אשמח לדעת האם אפשר להחליף את פירורי הלחם, שפשוט אין לי בבית, בקמח מלא?

    • הגב anat_lobel 5 ביוני 2014 at 11:56

      היי קרן,
      לדעתי, במקרה הזה, הקמח לא יעזור לגבש את התערובת – נסי אולי להגדיל את כמות שיבולת השועל, להוסיף מעט מים שיספג היטב בשיבולת השועל (ושלא יהיה מיימי), ואחרי שאת מוסיפה אותם לתערובת ומערבבת היטב
      תשאירי את התערובת בצד לכ 10-20 דק׳ ותראי אם התערובת מתגבשת וניתן ליצור קציצות
      לא ניסתי אומנם אבל אולי יעזור
      אשמח לעדכון אם כן,
      תודה!
      ענת

  • הגב טינה 9 ביוני 2014 at 15:27

    האם ניתן לאפות את הקציצות?

    • הגב anat_lobel 9 ביוני 2014 at 19:13

      כן, מציעה לעטוף את הקציצות בפירורי לחם מ 2 הצדדים להניח על תבנית אפייה עם נייר אפייה ולהזליף מעט שמן מעל כל קציצה –
      לאפות עד הזהבה קלה ולהוציא בזהירות – המקרם שלהן עדין

  • הגב מיכל 28 ביוני 2014 at 23:04

    שלום לך.
    הכנתי בגרסה האפויה ובגרסה המטוגנת.
    שתיהן טעימות.
    תודה על מתכון זה.

    • הגב anat_lobel 29 ביוני 2014 at 9:25

      מיכל, תענוג לשמוע! שמחה שחזרת לדווח
      תודה!

  • הגב טובה 1 ביולי 2014 at 12:54

    הכנתי, הוספתי מעט פלפל ירוק חריף, יצא מצויין, קצר שבחים,

    • הגב anat_lobel 2 ביולי 2014 at 10:31

      פלפל ירוק חריף- נשמע שידרוג נהדר לקציצות!
      כיף לשמוע, תודה!

  • הגב צאלה לוינטל 15 בספטמבר 2015 at 19:43

    הי ענתי,
    סוף סוף הכנתי את קציצות העדשים השחורות שלך שכבר הרבה זמן היו אצלי על הכוונת… הוספתי גזר וביצה (מפחדת להכין בלי ביצה;)
    נגלה שניה כרגע במחבת…
    יצאו טעימות ומהממות! אולי אקפיא חלק כי יצאו לי המון (בטח איזה 25.. עשיתי מכוסוחצי של עדשים).
    הבלוג מקסים והתמונות מהממות ועושות חלק לבשל (ולאכול! )
    נשיקותXXX
    צאלה

    • הגב ענת לבל 15 בספטמבר 2015 at 20:28

      צאלה נהדרת! איזה כיף לשמוע. לבריאות ותהנו!
      וממש אל תחששי לוותר על הביצה. באחריות, הן יצאו נהדר.
      נשיקות בחזרה
      ענת

  • הגב קרן ל 26 במרץ 2016 at 0:11

    ממש טעים וקל להכנה
    כולם נהנו וביקשו את המתכון

    • הגב ענת לבל 26 במרץ 2016 at 21:05

      קרן, איזה כיף לשמוע ותודה שחזרת לשתף!
      שבוע טוב!
      ענת

  • הגב יעל 15 ביוני 2016 at 12:08

    נשמע מעולה, אפשר לוותר על החרדל?לשים משהו במקום?

    • הגב ענת לבל 15 ביוני 2016 at 14:56

      היי יעל,
      אפשר לוותר ואפשר גם רוטב ברבקיו
      בהצלחה

  • הגב אנה 15 ביוני 2016 at 16:38

    ענת, מישהי שיתפה את המתכון הזה בקבוצת בישול טבעוני בפייסבוק והכנתי אותן אתמול. הקציצות האלו הן הקציצות הכי טובות שיצאו לי מאז שהפכתי לטבעונית לפני 3.5 שנים. הטעם והמרקם פשוט מושלמים! תודה לך על המתכון המנצח ומקווה שתמשיכי להפתיע עם עוד מתכונים טבעוניים!

    • הגב ענת לבל 15 ביוני 2016 at 18:37

      אנה, תודה שחזרת לעדכן! שמחה מאוד לשמוע שהקציצות היו לטעמך וכן, האמת, מרגש לשמוע שהן הכי טובות שיצאו לך מזה 3.5 שנים :)
      מבטיחה עוד מתכונים טבעוניים בהמשך וממליצה לך לנסות את הסינייה כרובית (רשמתי בפוסט הנחיות להפיכת המתכון לטבעוני בקלי קלות) וגם ללביבות כרובית עם קארי ירוק (מחליפים את הביצה ומשתמשים בשיבולת שועל ופירורי לחם, בערך כמו כאן) מסוג המתכונים שחברי הטבעוניים מכינים לא מעט.
      אם יש שאלות, אשמח לסייע.
      תודה רבה!
      ענת

  • הגב יוליה 15 ביוני 2016 at 20:47

    מה אפשר לשים במקום פטרוזיליה למי שממש לא אוהב את הטעם? (רק לא כוסברה)

    • הגב ענת לבל 15 ביוני 2016 at 21:25

      היי יוליה,
      נסי להוסיף מעט אורגנו מיובש או שתוסיפי עוד תבלינים לבחירתך וותרי על עשבי התיבול
      בהצלחה

      • הגב יוליה 18 ביוני 2016 at 19:03

        שיבולת שועל דקה זה כמו השיבולת שועל להכנה מהירה של קוואקר?

        • הגב ענת לבל 19 ביוני 2016 at 11:22

          כן, אפשר להשתמש בה

          • יוליה 19 ביוני 2016 at 14:29

            שאלה אחרונה – אפשר להחליף את הבצל המטוגן בפטריות או משהו אחר? אני רוצה שגם החבר יוכל לאכול והוא נגד בצל

          • ענת לבל 19 ביוני 2016 at 16:29

            הבצל מעניק עסיסיות לקציצה וחבל לוותר. אם ממש לא אוהבים, נסי לטגן קלות שום (שלא ישרף) ולהוסיף פטריות שמפניון/ פורטובלו קטנות פרוסות, לתבל במלח ופלפל ולטגן עד שכל הנוזלים נעלמים ואת זה להוסיף לבלילת הקציצות.
            קחי בחשבון, שכך יהיה מתכון קצת שונה בטעם ובמרקם, אך בהחלט יכול לעבוד. מזמינה אותך להסתכל גם במתכון של המבורגר פטריות ושעועית שחורה שיש כאן בבלוג ולראות איך זה יכול להיראות בסוף.
            בהצלחה!

  • הגב פולה 16 ביוני 2016 at 14:43

    התבלבלתי השריתי ובישלתי שעועית חומה ולבנה-אפשר באותו מתכון?

    • הגב ענת לבל 16 ביוני 2016 at 18:36

      שלום פולה,
      ראי את המתכון שלי להמבורגר שעועית שחורה ופטריות יכול להתאים לך (אם אין לך פטריות ותרי עליהן, אך הן בהחלט מוסיפות טעם ומרקם).
      ממליצה להשתמש במתכון בשעועית החומה ולהגיש עם ממרח סלק או גווקאמולי. ראי קישור מצורף https://www.renuar.co.il/he/blog/post50/
      בהצלחה!

  • הגב ענבר 16 ביוני 2016 at 18:31

    האם צריך להשרות את העדשים לפני כן?
    אני אף פעם לא יודעת מה לעשות במצבים האלה

    • הגב ענת לבל 16 ביוני 2016 at 18:40

      היי ענבר,
      במקרה של המתכון הזה אין צורך להשרות. רק לשטוף ולבשל.
      באופן כללי, אני בד״כ לא נוהגת להשרות עדשים (קטניות אחרות כגון חומוס, שעועית – כן צריך)
      בהצלחה!

  • הגב פולה 16 ביוני 2016 at 20:13

    יצאו מדהים-אפילו היו "בסדר" ללא טבעונים בבית…עם שעועית במקום עדשים למרות שקצת התפרקו
    טעים!!

  • הגב מיכל 18 ביוני 2016 at 14:36

    הכנתי אתמול. מעבר לכך שהטעם היה פשוט מעולה ונדלקתי על הרעיון, חוויתי כשלון בטיגון והכל פשוט התפרק והיה עיסתי ברמות.. איפה טעיתי? :(
    תהיתי אם שמתי יותר מדי שמן כשטיגנתי את הבצל לתערובת, באופן כללי אין לי נסיון עם קציצות ולא ברור לי מה החוקים ואיך העיסה צריכה לצאת בסוף..

    • הגב ענת לבל 18 ביוני 2016 at 15:59

      היי מיכל,
      מבאס שהתפרקו הפעם, אבל כמה טיפים לפעם הבאה יעזרו בהכנה: אחרי שהכנת את התערובת תערבבי אותה היטב (ממש ללוש עם הידיים) ובזמן שמוספים את פירורי הלחם, ניתן ממש להרגיש שהתערובת מתגבשת ושהיא אחידה ומתחברת.
      אם את עדיין לא בטוחה, נסי לעשות קציצה אחת ולהדק אותה, אם היא לא יציבה עדיין בשלב הזה- היא תתפורר בטיגון ועל כן יש להוסיף עוד פירורי לחם בהדרגה ולערבב שוב.
      אופציה נוספת, בפעם הבאה – תכיני את התערובת עם פירורי הלחם, כסי בניילון נצמד והכניסי למקרר לחצי שעה- זה יכול לעזור גם בהתגבשות התערובת.
      אני ממליצה על טיגון הקציצות על מחבת פסים, אך בהחלט ניתן לטגן על מחבת עם מעט שמן ולהפוך את הקציצות בעדינות עם תרבד שטוח. ובטיגון הבצל לא צריך הרבה שמן.
      בהצלחה!

  • הגב תמר 22 ביוני 2016 at 6:58

    קראתי על ה"פחד" בלי ביצים, ניסיתי ללא ביצים ואני כזו ששורפת גם תה!
    יצא מצוין ואין צורך להוסיף דבר
    הקציצות לא התפרקו והכל תותים!

    • הגב ענת לבל 23 ביוני 2016 at 21:05

      אלופה! תודה רבה תמר, שמחתי! :)

  • הגב אבי 5 ביולי 2016 at 23:58

    הכנתי עכשיו. יצא מעולה, ולקח מעט זמן יחסית.
    תודה !

    • הגב ענת לבל 7 ביולי 2016 at 0:38

      איזה כיף לשמוע אבי, תודה שחזרת לעדכן ולשתף :)

  • הגב יעל 9 באוגוסט 2016 at 9:56

    הולכת להכין נשמע מושלם. שאלונת: שיבולת שועל רגילה או דקה? יש לי את שתיהן…
    תודה!!

    • הגב ענת לבל 9 באוגוסט 2016 at 10:28

      שיבולת שועל דקה
      בתאבון :)

  • הגב אורנה 6 בספטמבר 2016 at 8:14

    תודה ענת, יצא מעולה, שני הצמחונים שלי אהבו את הקציצות.

    • הגב ענת לבל 17 בספטמבר 2016 at 15:12

      כיף לשמוע אורנה! שימחת אותי, לבריאות :)

  • הגב ג'קי 13 באוקטובר 2016 at 18:01

    הי. אפשר לטחון בבלנדר?

    • הגב ענת לבל 13 באוקטובר 2016 at 22:03

      היי ג׳קי, אפשרי. לטחון עד למרקם חלק 3/4 מהכמות ולשלב עדשים שלמות לתערובת.
      בהצלחה

  • הגב לי 3 בדצמבר 2016 at 14:50

    היי, האם בכל זאת ניתן להשתמש בשיבולת שועל לא דקה?
    תודה!

    • הגב ענת לבל 3 בדצמבר 2016 at 18:37

      כן, אפשר. צריך להמתין שיתרכך ואז להוסיף לתערובת. בהצלחה

  • הגב הדס 8 בפברואר 2017 at 12:03

    הי
    האם אפשר לבשל את הקציצות בתוך רוטב עגבניות? מחפשת בנרות מתכון צמחוני מוצלח לקציצות ברוטב עגבניות. תודה!

    • הגב ענת לבל 9 בפברואר 2017 at 0:16

      היי הדס,
      מתכוונת לבשל ישירות ברוטב מבלי לצרוב אותם קודם? הן אומנם יציבות אבל אני לא בטוחה שיצליחו להישאר הרבה זמן ברוטב מבלי שמרקמן יפגע.
      מציעה לבשל רוטב עגבניות ( ממש לבשל להביא לרתיחה ולהמשיך בישול על אש נמוכה) ובמקביל לטגן מעט את הקציצות ( במקום מחבת פסים אפשר על מחבת עם מעט שמן. לתת להם צריבה יפה) ואח״כ להעביר אותם לרוטב לדקה – שתיים וזהו. הן הרי מבושלות ולא צריכות בישול ארוך ולכן הן רק יספגו טעמים. להוריד מהאש ולהגיש.
      אשמח לשמוע איך יצא ובהצלחה.

  • הגב יפעת 14 בפברואר 2017 at 20:51

    היי,
    הקציצות יצאו בסדר, אבל לא להיט והיו לי כמה בעיות עם המתכון.
    לאחר שסיננתי את העדשים ושמתי במעבד, זה לא הפך למשחה אלא למשהו גרגירי יבש והייתי צריכה להוסיף מעט נוזלים כדי שזה יהיה משחתי. בכלל שמתי לב שבכלל אין נוזלים במתכון – כלום. שתי כפות מים על שש כפות קוואקר לא הספיקו כדי לרכך את הקוואקר הדק, זה נראה לי לא מספיק מים. בסופו של דבר יצא לי גוש בצקי כזה וכבד.
    את הקציצות טיגנתי במחבת פסים ("מחבת סטייקים") שמיועדת יותר לצריבה ופחות לטיגון מלא, כפי שהמתכון ביקש, אבל הקציצות בכלל לא התבשלו בפנים, למרות שבחוץ היו צרובות לגמרי. התוצאה: קציצות מאד כבדות ורכות בפנים, כאילו "לא מבושלות". קצת מאכזב.

    • הגב ענת לבל 20 במאי 2017 at 14:08

      היי האם בישלת את העדשים ? או האם רק עברו השרייה במים? בדכ אין צורך להוסיף מים לקציצות כי הרי אנו רוצים שהם יתחברו ומים יפגמו בכך. אם הרגשת שהמים לריכוך שיבולת השועל לא הספיקו את יכולה להוסיף קצת. פעם הבאה ממליצה להוסיף עוד בצל בטיגון על מנת שיקליל את המסה. בכל מקרה הקציצות מבושלות מבפנים ואפשר לאכולן

  • הגב לינה 20 במאי 2017 at 13:37

    יעבוד גם עם עדשים ירוקות?

    • הגב ענת לבל 20 במאי 2017 at 14:12

      כן בהחלט
      קלי בחשבון שלוקח יותר זמן לבשל אותם
      בהצלחה

  • הגב שוש דמתח 3 ביוני 2017 at 18:39

    קציצות מעולות…נחטפו איך שהוגשו….

    • הגב ענת לבל 4 ביוני 2017 at 23:16

      איזה כיף לשמוע שוש!! תודה רבה לך שחזרת לעדכן (; לבריאות

  • הגב רונית בן ארי 9 ביוני 2017 at 16:51

    אשמח אם בקציצות עדשים לנשל היתה אפשרות ללא גלוטן ובכל מתכון אופציה ללא גלוטן

    • הגב ענת לבל 11 ביוני 2017 at 19:42

      אפשר להשתמש בפירורי לחם ללא גלוטן להוסיף מהם יותר ממה שמצויין במתכון ולהשמיט את שיבולת השועל
      בהצלחה

  • הגב אורטל 10 ביוני 2017 at 19:12

    היי :)
    באיזה כוס מודדים את העדשים?
    ואיזה סוג של עדשים שחורות? הממש קטנות?
    תודה!

    • הגב ענת לבל 11 ביוני 2017 at 19:45

      היי
      להשתמש בכוס מדידה רגילה ( כמו לקמח)
      וכן השחורות, ניתן לקנות במשקל בחנויות תבלינים ויש גם במארזים
      בהצלחה

  • הגב טל סרוסי 11 ביוני 2017 at 14:20

    היי,
    רציתי לשאול אם ניתן להשתמש בעדשים כתומות או ירוקות??

    • הגב ענת לבל 11 ביוני 2017 at 19:46

      היי טל,
      הכתומות לא מתאימות. הירוקות יתאימו לבשל לדרגת ריכוך אבל שהן עדיין נגיסות ( בערך 40 דק׳ בלי השרייה מוקדמת)
      את שאר הדברים כפי שמופיע במתכון
      בהצלחה

  • הגב אלי 16 ביוני 2017 at 13:46

    יצאו מאוד טעימות ורכות אבל אחרי שהתקררו נהיו ממש יבשות, מה אפשר לעשות?

    • הגב ענת לבל 16 ביוני 2017 at 19:47

      היי אלי
      בפעם הבאה מציעה לחמם מעט בתנור ולהבריש מעט בשמן כדי להחזיר להן עסיסיות. ואולי בפעם הבאה לטגן בצל עם קצת יותר שמן. בכל מקרה מציעה להגיש אותן עם טחינה או סלסה של עגבניות שיעניקו עסיסיות גם. ( אגב, צרבת על מחבת פסים או אפית?)
      בהצלחה

  • הגב אלה 23 ביוני 2017 at 18:22

    קציצות נהדרות!!! מכינה אותם כבר פעם שלישית בשבועיים האחרונים.
    הוספתי לגיוון זוקיני (וביצה) ויצא מעולה.
    תודה רבה על מתכון מנצח!

    • הגב ענת לבל 23 ביוני 2017 at 19:14

      ואוו!! איזה כיף לשמוע (; תודה רבה לך שחזרת לשתף

  • הגב אילנה 16 במרץ 2019 at 17:13

    מכינה כבר כמה פעמים, תודה ! מה כמות העדשים אחרי הבישול?

    • הגב ענת לבל 16 במרץ 2019 at 18:20

      מעולה שמחה לשמוע העדשים מכפילות את נפחן אחרי בישול